Следвайте Гласове в Просто следвам политиката на украински дипломат, който ми

...
Следвайте Гласове в Просто следвам политиката на украински дипломат, който ми
Коментари Харесай

Илон Мъск: Украйна ми каза да се разкарам - това и направих

Следвайте " Гласове " в 
Просто последвам политиката на украински посланик, който ми сподели да се разкарам - това съобщи Илон Мъск в обществените мрежи по отношение на решението си да спре да доставя безплатно Украйна със своите новаторски интернет спътници “Стралинк ”, които са от основно значение за поддържането на добра връзка по време на войната.

Гневът на най-богатия мъж на света бе провокиран от изявления на някогашния дипломат на Украйна в Германия Андрий Мелник, а и на самия президент Володимир Зеленски. Двамата оспориха позицията на Мъск по отношение на войната, откакто преди седмица предприемачът излезе с проект за определяне на мир, който включваше някои изгоди за Русия. Това учуди украинските управляващи, както и някои от съдружниците им, и ги накара да позволен, че притежателят на “СпейсЕкс ” е сменил лагера, пише “Политико ”.
Решението на Мъск по отношение на “Старлинк ” обаче надалеч не е взето толкоз импулсивно. От компанията му “СпейсЕкс ” изпратили отчет до Министерството на защитата на Съединени американски щати преди повече от месец - на 8 септември, в който са обяснили, че към този момент не могат да си разрешат да дават спътниците на “Старлинк ” и да поемат разноските за тях. “Ние не сме в положение да дарим в допълнение терминали на Украйна или да финансираме към този момент съществуващите за неустановен интервал от време ”, се споделя в писмото на компанията. В него написа още, че Пентагонът би трябвало да поеме отговорност за финансирането.
В спомагателен отчет, също адресиран до Пентагона, външен специалист показва, че “СпейсЕкс ” е изправена пред извънредно сложни решения и че не мисли, че компанията има финансовата опция да продължава безплатно да обезпечава интернет, сателитни и информационни услуги.

Само до края на годината разноските по въпросното съоръжение ще бъдат оценени на повече от Щатски долар 120 млн., а за идващите 12 месеца те може да доближат до колосалните Щатски долар 400 млн., е посочено в отчета на “СпейсЕкс ”. До момента Украйна е получила към 20 000 сателитни единици “Старлинк ”. Мъск заяви предходната седмица, че те са коствали на компанията му 80 от въпросните Щатски долар 120 млн. и ще надвишават Щатски долар 100 млн. до края на годината.
Първоначално най-богатият човек в света беше възхваляван на интернационалната сцена поради даването на спътниците на Украйна, само че съгласно отчета на “СпейсЕкс ” по-голямата част от тях са били отчасти или напълно финансирани от държавни управления, в това число това на Съединени американски щати, Обединеното кралство и Полша. Варшава е най-големият участник, като е платила за съвсем 9000 спътника, които костват според от двата модела 1500 или 2500 $.
Тези държавни управления също обезпечават средствата за една трета от интернет свързаността, до момента в който компанията на Мъск финансира останалата част, което в действителност е по-сериозната сметка за покриване. Сред документите, видени от Си Ен Ен, е и искане от украинския военачалник Валерий Залужний до “СпейсЕкс ” за още съвсем 8000 устройства. От компанията обаче посъветвали искът да бъде адресиран до Пентагона, който в случай че реши, да финансира нужната техника.
Сателитната информационна система “Старлинк ” е от решаващо значение освен за военната връзка на Украйна. Тя е нужна на държавното управление, с цел да поддържа контакт с командирите, както и с цел да организира Зеленски изявленията с публицисти. Нужна е и за реализирането на връзка сред жителите, които бяха оставени без различен вид, когато започнаха всеобщите бомбардировки и всички информационни канали бяха прекратени.
“Старлинк ” всъщност съставлява система от сателитни мрежи, която има за цел да обезпечи световно интернет покритие. Тази технология се вписва идеално за селски и изолирани региони, където интернет връзката е ненадеждна или въобще не съществува.
Идеята на “СпейсЕкс ” за основаване на световна широколентова мрежа постанова потреблението на спътници в ниска околоземна орбита, с цел да даде високоскоростни интернет услуги. Вместо да разчита на кабели, които да играят ролята на оптични нишки, с цел да предават интернет данни, сателитната система употребява радиосигнали през вакуума на Космоса. Наземните станции излъчват сигнали към спътници в орбита, които от своя страна предават данните назад на потребителите на “Старлинк ” на Земята. Всяко устройство, част от мрежата, тежи 260 кг и има плоско тяло. Според последни изследвания за най-бърза интернет услуга в международен мащаб, “Старлинк ” заема първото място със 160 мегабита в секунда в Литва.
 
Източник: " 24 часа "
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР